Képszerkesztés és Gimp súgó

Képszerkesztés és Gimp* súgó egy segítség-, támpont az induláshoz, mert a képszerkesztés és a Gimp használatának a tanulása egy életen át tartó folyamat. Itt a Gimp Suliban a legnehezebb kezdő lépéseket sajátíthatja el. A végére már annyira megy majd, hogy nem bírja abbahagyni. Képes lesz a továbbiakban önállóan is fejlődni és újabb és újabb megoldásokat találni a képek világában.

Gimp Suli - képszerkesztés Gimp programmal

Képszerkesztés és Gimp használata - virtuális tankönyvEz az a virtuális könyv, amelyből tanulhatja a számítógépes képszerkesztést. A tankönyv lapjain követheti a Gimp mintafeladatok lépésenkénti megoldását, s ebből veheti át az önállóan megoldandó feladatot és a kapcsolódó segédleteket, nézheti meg a támogató videókat. A Súgó bárki számára elérhető, ám a tankönyv további lapjait a belépővel rendelkező hallgatók érhetik el

A képszerkesztés ismeretek egysége a virtuális tankönyv egy lapja, egy téma, egy tudás
(lapozó az oldal alján, a következő laphoz, illetve a Vázlatban a könyv más lapjára is lehet lépni)

- egy egységnyi tudás elsajátításának időszükséglete minimum 1 óra. A kiinduláskor rendelkezésre álló tudástól függően több is lehet ez az időigény. Érdemes a tudás megszerzésénél a maximális megértésre törekedni, de visszatérni is lehet korábbi tudásokhoz.
Egy-egy órában tehát átvehet egységnyi új tudást, az elmélet áttanulmányozásával és az útmutatás alapján megoldhatja a mintafeladatot.
A legfontosabb részeket videókon mutatom be. A minta feladat megoldását lépésről-lépésre írtam le, teljes részlegességgel.Az önálló feladathoz segédletek tartozhatnak, a feladat forrását, forrásait és a feladat szöveges leírását. Pl.:

Házi feladat: tegye a gyömölcsöket a befőttes üvegbe!
Ehhez kap két db képfájlt, beküldendő a megoldott feladat, azaz egy darab gimp képfájl

Képszerkesztés képfájl minta: gyümölcsöt a befőttes üvegbe

A beküldött házifeladatát az Ön tanára értékeli, így visszacsatolása is lesz a tudás elsajátítására.

A tanulás egysége a tudás

Az egyes tudások-, a virtuális tankönyv egy-egy lapja így épül fel:

  1. A tudás első részéből kiderül melyek az óra új ismeretei, új eszközök és mely fogalmak kellenek mindehhez - áttekintő
    A fogalmak súgó szerűen érhetők el az írott tananyagból is, így nem kell annak meghatározásához visszalapozni, vagy külön bemagolni őket, hiszen minden óra írott tananyagában, a legelső előfordulásánál elérhető ez a súgó. Mozgassa a kurzort a súgót jelző csillagra, a szövegben, pl Gimp szó fentebbi, első előfordulásánál.
  2. A tudás második része az elmélet, önállóan is megérthető a tudás anyag további leírásából, a kapcsolódó mintafeladat megoldásának leírásából és a sok-sok illusztrációval. Az önállóan megoldandó feladat tartalmaz korábbi órák anyagából megszerzendő ismeretet is. Az elméleti rész tehát átugorható, de nem javasolt pl ECDL vizsgára készülők számára.
  3. A harmadik rész a mintafeladat megoldás. Lépésről - lépésre leírtam a megoldást, illusztráltam képekkel.
    Célszerű a mintafeladatot is megoldani önállóan is, majd csak ezt követően nekiállni az önállóan megoldandó feladatnak.
  4. A tudás negyedik része az önállóan megoldandó feladat: a feladat szöveges leírása, a szükséges forrás mellékletben, némi magyarázat, segítség az induláshoz.
  5. Az oldalon, annak bármely-, a fentebb felsorolt részében videót is találhat, a legnehezebb részekhez. A Gimp Suliban több mint 68 videó van összesen. Egy ideje már nem számolom :-)

A mintafeladat és az önállóan megoldandó feladat forrásfájljai - a neten szokásos - csatolt fájlként kerültek a tanulandóhoz, letölthetők. Így minden adott a gyakorláshoz, az önálló próbálkozáshoz.

A képszerkesztés ismeret tudás anyagában, - annak megfelelő helyén vannak a videók beágyazva. Időtartamuk jól látható és akárhányszor megismételhetők, megtekinthetők. Akár úgy is használhatók a videók, hogy vele párhuzamosan történik a videóban mutatott feladat elkészítése. A videó bármikor megállítható, visszajátszható! A videó eme nagy előnye jól fog most jönni.

Belépők - A képszerkesztés tudás számozása, csomagok

Gimp Suli belépőkMinden tudás egyedi sorszámot kapott. Haladni a tanulással, ezen sorszámmal növekvő sorrendben célszerű, bizonyos esetekben ettől akár el is lehet térni.

Egy-egy ismeret csomag - amelyet belépővel lehet elérni -, nem feltétlenül egymást követő sorszámú tudásokból áll. A csomag azon tudásokból áll, amelyek a csomag címében és leírásában meghatározott funkciót képes megvalósítani. A képszerkesztési ismeretek speciális összeállítása a csomag, amelyhez belépő vásárolható.

Amennyiben a csomag anyagát hiányosnak találja, akkor további kiegészítő tudás kérhető hozzá. A körülmények és helyzet állandó változásának megfelelve, bármikor elkészítek új csomagokat is, a hozzá tartozó belépővel együtt. Így mindenki tudásának és kívánalmainak megfelelő tudásra tehet szert a belépő megvásárlásával. Ehhez vegye fel velem a kapcsolatot, beszéljük át először! Szívesen segítek a csomag-, azaz a belépő kiválasztásában is.

Egy kis ízelítő Gimp feladat megoldására: Gimp hogyan kell?

A csomag ára a tudás tartalmától függően változik. A több tudást igénylő csomag többe kerül, míg az egyszerűbb-, kevesebb tudás mennyiséget megvalósító csomagok kevesebbe.

Egy csomag dinamikusan bővíthető újabb csomaggal. Amennyiben a már meglévő csomag és az újonnal vásárolandó csomag között van átfedés, úgy a fizetendő csomag ára csökken, az átfedésnek megfelelő mértékben.

Bármely kérdés adódna, kérem vegye fel velem a kapcsolatot, tegye fel a kérdését, kérését,

köszönöm

Geva