GYakran Ismételt Kérdések, válasszal

Gimp Suli, amit előre lehet tudni

A Gimp* Suli szolgáltatások igénybevétele előtt sok-sok kérdés merülhet fel.  Ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, s ha már van rá  válasz, akkor az legyen elérhető azok számára is, akik most fontolgatják valamely szolgáltatásunk igénybevételét

Kérjük nézze át az alábbi kérdés-válaszokat, hátha ott lesz Önnek is a válasz, köszönjük.

Ha mégsem találja kérdésére a választ, akkor minél előbb tegye fel, küldje el számunkra. Köszönjük, hogy segít tökéletesíteni a kérdés-válasz kört.

Nem találom sehol sem a Gimp Suli Tankönyvet, miért?

A Gimp* Suli Tankönyv azok számára elérhető, akik megvásárolták a belépőjüket, ezért nem elérhető a regisztrált felhasználók számára. A Gimp Suli Belépő több módon is megvásárolható - aktuális Gimp Suli szolgáltatások lista. Kérem, nézze át a belépő lehetőségeit.

Csak a videókat szeretném megnézni, hogyan tudom ezt megtenni?

A belépővel rendelkező hallgatók előfizető felhasználók minden leckében, tudásanyagban elérik az adott lecke videóit. Jelenleg külön kigyűjtve nincsenek a videók, esetleg majd később, ha lesz rá igény.
Amennyiben elkészül a virtuális tanterem videóinak a gyüjteménye, akkor az aktuális Gimp Suli szolgáltatások listán is elérhető és rendelhető lesz.

Meddig használhatom a Gimp Sulit, meddig tudok tanulni?

Elvi korlátja nincs a tanulásnak. A belépővel megvásárolt tudásanyagok a Gimp* Suli teljes élettartamában elérhető marad. Korszerűsítés és bármi átalakítás után is marad az elérhetőség, a hozzáférhetőség.

Tudom-e mobilon is használni a virtuális tantermet?

Igen, a Gimp* Suli virtuális tanterem mobilbarát oldal, mobilról is elérhető a tartalma. A tudás elsajátítását mégis számítógépen, tableten vagy laptopon ajánlom. Mobilon nem túl praktikus és nem túl könnyű boldogulni a példák kipróbálásával.

Gimp Alfa csatorna GYIK

Alfa csatorna

Az alfa csatorna tárolja az átlátszóságot - roppant egyszerű meghatározás, ám ettől sokkal összetettebb az alfa csatorna kezelése, használata és alkalmazása.

Alább néhány kérdés a reá adott válaszok találhatók.

Nincs közötte amit keresett? Írjon üzenetet és hamarosan itt, a gyűjteményben megkapja rá a választ!
Köszönjük a kérdését és kéréseit, mert ezzel segíti a honlap működését is, netezőink ismereteinek bővítését.

Geva

Honnét tudom, hogy van-e alfa csatornája egy adott rétegnek?

Ránézésre:
- A rétegek lapon, a réteg* neve fékövérrel formázva jelenik meg, akkor a rétegnek nincs alfa csatornája.
- A rétegek lapon, a réteg neve normál betű stílussal megformázva jelenik meg, akkor a rétegnek van alfa csatornája.
Radír használatakor:
- ha a réteg nem lesz átlátszó a radír nyomán, akkor a rétegnek nincs alfa csatornája, a radír nyomán a háttérszín lesz látható.
- ha a réteg átlátszóvá válik a radír eszközt használva, akkor a rétegnek van alfa csatornája.
Csatornák* lapon:
- ha a piros, kék, zöld csatorna alatt van alfa csatorna, akkor van alfa csatorna, egyébként nincs alfa csatorna :-) tehát ez az alfa csatorna alapértelmezett helye.

Hogyan kell alfa csatornát adni a réteghez?

A réteg* gyorsmenüjéből, azaz kattintson a rétegen jobb egérgombbal, majd a megjelenő menüben kattintson az Alfa csatorna hozzáadása menüponton.
A parancs hatására a réteg addig fékövérrel formázott neve normál stílusúvá válik, illetve a réteg a továbbiakban az alfa csatorna birtokában másként viselkedik a különböző eszközök használatánál. Pl.:
- a radírt használva, annak nyomán, a réteg átlátszóvá válik, ezzel engedve az alatta lévő réteg-, az átlátszó rész alatti részének láthatóságát.

Hogyan lehet megszüntetni a kép alfa csatornáját? ...az átlátszóságot szeretném megszüntetni

Az alfa csatorna a réteghez tartozik, alfa csatornája a rétegnek van - ennyivel pontosítanám a feltett kérdést. A réteg* alfa csatornája törölhető, a gyorsmenüből kiadott paranccsal.

Hol találom az alfa csatornát a Gimp felületén?

Ahogy a neve is mutatja, a csatornák* között. Abban az ablakrészben jelenik meg a csatornák lapja, ahol a rétegek lap/beállító panel biztosan látható. Ha nem jelenik meg, akkor 'kézzel' lehet hozzáadni a már látható/megjelenő panelek között.

Mihez kell az alfa csatorna, a képszerkesztésnél?

Értelme a rétegekkel együtt van. Az alfa csatorna a réteghez tartozik, annak lehet a része.
Az alfa csatorna a réteg* átlátszóságát biztosítja a rétegeket kezelő képszerkesztő programokban. Pl a Paint programban nem lehet rétegeket kezelni, egyetlen rétegen létezik a kép, abba minden rajz elem belesimul, beágyazódik. Ha a rétegek kezelésére van lehetőség, ahogy a Gimp* programban van, akkor ott a látható kép függ attól, hogy mely rétegnek mely része vagy részei átlátszóak, azok mennyire engedik láttatni az alatta lévő rétegeket.