PNG képfájlból JPG

Képfájlok konvertálása, átalakítása egyik formátumból a másikba.

Mi történik ha egy png* kiterjesztésű képet jpg*-ként mentünk el? ...pontosabban az exportálás az a művelet a Gimp* programban, amellyel más formátumban tudjuk menteni a képet.

 

Íme:

Összehasonlítva a png és jpg fájlokat

  • a png fájl KB-okban mért mérete nagyobb mint ugyanazon kép jpg formátuma. Ahol fontos a méret - pl egy weboldal betöltésédénél - ott a jpg a használhatóbb és alkalmasabb.
  • a jpg mérete főleg attól függ - mivel egy tömörített képfájl formátum - mekkora a tömrörítettség. Minél nagyobb a tömörítés, annál jobban csökken a kép minősége.
    A Gimp programban van lehetőség a jpg fájl tömörítettségének megváltoztatására. Több olyan algoritmus van, amelynek a segítségével a tömörítés állítható.
  • a png fájl tárolja az átlátszó hátteret, mígy a jpg nem. Ugyanazon helyen alkalmazva a png és a jpg képet, az átlátszó hátterű png kép láttatni engedi a azt a felületet, amelyre rá lett téve. A jpg kép mindig takarja az alatta lévő réteget, felületet, a teljes méretével.
  • A png fájlformátummal a webp* formátumú képek képesek felvenni a versenyt. A webp formátumú képfájl az átlátszó hátteret is tárolja, akár a png, annál lényegesen kisebb méretben. A webp fájlban a kisebb méretet itt is a tömörítéssel lehet beállítani.